Jodium en waar het goed voor is.

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Om te begrijpen waar we jodium voor nodig hebben moet je weten wat de functie van de schildklier is.
De schildklier is een endocriene klier die hormonen maakt en in de bloedbaan brengt. De schildklier zit in de hals, vlak onder het strottenhoofd en produceert de hormonen T3, T4 en calcitonine.

Schildklierhormonen T3 en T4
De schildklier scheidt vooral T4 af. Dit wordt in de organen omgezet in het actievere T3.
Deze hormonen hebben een stimulerende invloed op de stofwisseling en ze stimuleren lichaamscellen om meer energie te gebruiken. Hierdoor gaat bijvoorbeeld de hartslag omhoog, stijgt de lichaamstemperatuur en gaat het spijsverteringsstelsel harder werken.


Calcitonine
Calcitonine werkt samen met een hormoon dat door de bijschildklieren wordt geproduceerd en draagt bij aan het calciumevenwicht in het lichaam. Calcitonine remt de afbraak van botweefsel af.


Schildklierhormonen stimuleren groei en ontwikkeling, samen met het groeihormoon en insuline, door lichaamscellen aan te zetten tot de productie van eiwitten. Vooral de ontwikkeling van zenuwweefsel is afhankelijk van schildklierhormonen.

Een tekort aan schildklierhormonen bij foetussen of jonge kinderen kan de groei belemmeren en leiden tot een geestelijke ontwikkelingsachterstand. Daarom wordt bij iedere pasgeborene door middel van de hielprik het gehalte van de hormonen gemeten.
Als mensen ouder worden, neemt de productie van schildklierhormonen over het algemeen af. Hierdoor wordt de stofwisselingssnelheid trager en neemt de hoeveelheid lichaamsvet toe.

De schildklier en jodium.
Om schildklierhormonen aan te kunnen maken heeft de schildklier dus jodium nodig.
Dat moeten we vooral uit onze voeding halen. In Nederland zit bijna geen jodium in de grond, waardoor het dus ook niet in de voeding zit. Jodiumtekort was lange tijd een probleem en daarom is er na de Tweede Wereldoorlog voor gekozen om jodium toe te voegen aan keukenzout en bakkerszout. Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) hier niet of nauwelijks meer voor.
 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium in microgrammen is:

 • kinderen tot 9 jaar: tussen de 20 en 120

 • kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen: 150

 • zwangere vrouwen: 175

 • vrouwen die borstvoeding geven: 200

Een volwassene moet dus 6 volkoren boterhammen per dag eten om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium te geraken.

Welke voedingsmiddelen bevatten ook jodium?
100 microgram jodium zit bijvoorbeeld in:

 • 85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)

 • 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)

 • 270 gram platvis (schol, tong, heilbot)

 • 6 gekookte eieren

 • 450 gram kaas

 • 4-5 glazen halfvolle melk (per glas 150 ml)

 • 3,5 kilo runderlappen

Je zult natuurlijk niet snel 450 gram kaas, 3,5 kilo runderlappen of 6 eieren per dag eten. Dit rijtje laat vooral zien dat het best lastig is om voldoende jodium binnen te krijgen. Ook zijn deze bronnen allemaal dierlijk.

Uit onderzoek is gebleken dat we maar zelden een tekort aan jodium binnenkrijgen, met 3 uitzonderingen. Te weten:

 • mensen die weinig of geen brood eten

 • mensen die biologisch brood eten want hier wordt vaak geen bakkerszout voor gebruikt

 • mensen die zelf brood bakken met keukenzout.

Onze voornaamste bron van jodium blijft dus toch brood, vanwege het bakkerszout.

Maar wat moet je dan eten als je geen brood of dierlijke producten eet?
Gebruik zout waar jodium aan toegevoegd is of kies voor zeezout. In zeezout zit een laag gehalte jodium, dus alleen zeezout is niet voldoende.

Een goede plantaardige bron van jodium is zeewier.
Wieren zoals bijvoorbeeld dulse, nori, kombu, wakamé, kelp, arame en hiziki zitten bomvol jodium. Het is wel lastig te bepalen hoeveel er in zit, dus je kunt ook niet alleen maar zeewier eten om je jodiuminname op peil te houden.
Je kunt ook kiezen voor een zeewier supplement. Lees wel altijd goed het etiket om te zien hoeveel jodium er daadwerkelijk in zit.

Naast opname via de mond neem ons lichaam ook jodium op via de huid en de longen.
Door het inademen van zeelucht of het zwemmen in zeewater krijgen we ook jodium binnen.
Woon je niet in de buurt van de zee, neem dan eens wat vaker een bad waar zeezout aan toegevoegd is. Er zijn ook sprays te koop met zeewater of je kunt eens lekker ontspannen in een wellnesscenter met een thalassotherapie.

Kun je een teveel aan jodium binnenkrijgen?
De bovengrens voor jodiuminname voor een volwassene is gesteld op 600 microgram. Als je kijkt naar het rijtje met voedingsmiddelen eerder in deze blog is het bijna onmogelijk om dit binnen te krijgen via voeding. En mocht het wel een keer voorkomen doordat het veelvuldig in je voeding zit, je in zee gezwommen hebt en ook nog een supplement slikt dan is het niet direct schadelijk. Je lichaam en een goed functionerende schildklier kunnen goed overweg met een teveel aan jodium.

Wanneer de schildklier onvoldoende functioneert kan een teveel aan jodium zorgen voor een schildkliervergroting. Bij sommige mensen zorgt een teveel aan jodium voor een sneller werkende schildklier, waardoor er teveel hormonen geproduceerd worden. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als slapeloosheid, nervositeit, toename van eetlust en gewichtsverlies.

Ben jij benieuwd of je voldoende jodium binnenkrijgt? Neem geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak.

Contact

Bewust Sano
Dr. B. Hornstrasingel 6
9251AK Burgum

06-37346230
De gevolgen van langdurige of chronische stress.

De gevolgen van langdurige of chronische stress.

Geplaatst op: 2020-01-03

Of het nu gaat om een conflict met familie of vrienden of een vervelende baas of collega, we belanden allemaal wel eens in een situatie waar we niet in willen zitten. Je zou het liefst direct &...

Lees meer Meer nieuws
Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Geplaatst op: 2019-11-27

Maagzuur is een spijsverteringssap wat in de maag gevormd wordt door maagwandklieren. Het bestaat onder andere uit zoutzuur. Maagzuur heeft een aantal functies, namelijk: het breekt v...

Lees meer Meer nieuws
 • Na een week kon ik al verschil merken doordat ik me fitter voelde, meer energie had maar ook voelde ik me meer ontspannen.

  Wilma
 • Toen ik ben begonnen merkte ik al snel verschil.. werd een stuk rustiger in mijn hoofd, minder piekeren, duizeligheid nam af..

  Tineke van den Brand
 • Op advies van Marinda zijn wij gestart met visolie en multivitamines. En jeetje, wat voelen wij ons goed!

  Familie Visser
Wilma Tineke van den Brand Familie Visser

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.