Hoe je de negatieve effecten van de zon op een gezonde manier kunt voorkomen.

Het is volop zomer en de zon schijnt uitbundig. Voor veel mensen is dit het mooiste seizoen van het jaar. Toch is er een grote groep die het moeilijk heeft in de zomer... Mensen die last hebben van zonneallergie of snel verbranden!

Het verschil tussen uv-A en uv-B.

Zonlicht wordt onderverdeeld in uv-A en uv-B. De uv-straling die ons bereikt, bestaat voor 95 procent uit uv-A en voor 5 procent uit uv-B. Hierbij staat de A voor ‘aging’, omdat het zorgt voor huidveroudering. De B staat voor ‘burning’, omdat dit je huid laten verbranden.
Uv-A-straling is het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter. Deze straling dringt diep door in de huid, tot de cellen van de lederhuid, maar veroorzaakt geen pijn. Wie veel en vaak zonder bescherming blootstaat aan uv-A-straling, loopt een groter risico op snelle huidveroudering.
Uv-B-straling is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar kan onze huid ook verbranden.

Zonneallergie.

Zonneallergie is een overdreven reactie van de huid op zonlicht. Binnen korte tijd na blootstelling aan de zon ontstaan roodheid, bultjes en blaasjes. Zonneallergie wordt veroorzaakt door zowel uv-A licht als uv-B licht.

Zonneallergie komt vaker voor bij mensen met een licht huidtype, maar iedereen kan deze aandoening krijgen. Het begint vaak al op jonge leeftijd, maar ook op latere leeftijd kun je ineens overgevoelig raken voor zonlicht.

Verbranden.

Als je huid te lang blootgesteld wordt aan zonlicht terwijl je niet afdoende beschermt bent, kun je verbranden. Verbranding wordt veroorzaakt door uv-B straling. Ga nooit voor langere tijd naar buiten in de volle zon zonder een goede zonnebrand met minimaal factor 30.
De meeste zonnebrandcrèmes beschermen de huid alleen tegen verbranden, en dus tegen uv-B-stralen. Maar om vroegtijdige huidveroudering en schade aan de huid te voorkomen, is bescherming tegen uv-A-stralen ook van groot belang. Kijk daarom bij de aanschaf van een zonnebrandcrème of deze ook werkt tegen uv-A-straling. Dit moet op de verpakking staan.

Zonlicht en huidkanker.

Uv-straling wordt als de belangrijkste oorzaak van huidkanker beschouwd, omdat het DNA-schade in de huid veroorzaakt. Dit ligt echter iets genuanceerder. Huidkanker wordt niet veroorzaakt door uv-straling op zich, maar door andere factoren die er onder andere voor zorgen dat DNA-schade in de huid niet hersteld wordt.
De mens heeft zonlicht nodig om te overleven en gezond te blijven. Daardoor heeft de huid beschermingsmechanismen ontwikkeld tegen uv-straling. Wanneer deze beschermingsmechanismen niet goed werken, wordt uv-straling schadelijk en kankerverwekkend.

Onder invloed van zonlicht maakt onze huid vitamine D aan, een vitamine die beschermt tegen (huid)kanker. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen met huidkanker heel vaak een vitamine D tekort hebben. Maar er zijn meer vitamines en mineralen die ons beschermen, zoals vitamine A, C en E, melatonine, melanine, carotenoïden en Q10.

De beste bescherming tegen invloeden van buitenaf, creëer je van binnenuit!

Om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon, moet je zorgen dat je beschermingsmechanismen en je immuunsysteem sterk zijn. Dit doe je voor een groot deel al door te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een gezonde leefstijl met een keur aan verse echte voeding is wat onze huid nodig heeft.

Maar je kunt net nog even wat meer doen om zonneallergie, verbranden en schade aan je huid echt zo goed mogelijk te voorkomen.

Zorgen dat je Omega-3 vetzuren binnenkrijgt!

Omega-3 vetzuren beschermen ons doordat ze onder andere:

 • ons immuunsysteem versterken

 • celdeling van beschadigde cellen remmen

 • de uv-drempel verhogen zodat je minder snel verbrandt

 • ontstekingsremmend werken

Wat zijn Omega-3 vetzuren en waar zitten ze in?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als N-3-vetzuren. De bekendste Omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur. EPA en DHA staan vooral bekend als visvetzuren.

Bronnen van omega 3-vetzuren
ALA is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en je dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen.
Vooral lijnzaadolie bevat veel ALA. ALA komt verder voor in hennepzaadolie en walnootolie. In kleine hoeveelheden zit ALA in vlees en in groene bladgroenten.
EPA en DHA staan bekend als visvetzuren maar kunnen ook uit andere voedingsmiddelen gehaald worden. Vis en vooral vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat veel minder visvetzuren. Eieren en sommige vleessoorten leveren EPA en DHA. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte veevoer.
EPA en DHA zijn de belangrijkste vetzuren. In ons lichaam wordt ALA omgezet in EPA en DHA maar dan nog komen we vaak niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Eet je bovenstaande voedingsmiddelen weinig en wil je toch zorgen dat je voldoende Omega-3 vetzuren binnenkrijgt, dan kun je kiezen voor een goede visolie.
Om je optimaal te beschermen tegen de zon moet je 3 maanden voordat de zomer begint al starten met het slikken van visolie. Heb je dat niet gedaan, geen nood. Je kunt natuurlijk op ieder moment beginnen met het slikken van visolie. Want visolie heeft nog veel meer gezonde voordelen, lees er alles over in mijn blog via deze link:
https://www.bewustsano.nl/nieuws/visolie-en-het-belang-van-essentiele-vetzuren/

Door het slikken van visolie stimuleer je je lichaam zichzelf te herstellen en bouw je een veel sterkere bescherming op!

Eet jezelf gezond en sterk!

Contact

Bewust Sano
Dr. B. Hornstrasingel 6
9251AK Burgum

06-37346230
De gevolgen van langdurige of chronische stress.

De gevolgen van langdurige of chronische stress.

Geplaatst op: 2020-01-03

Of het nu gaat om een conflict met familie of vrienden of een vervelende baas of collega, we belanden allemaal wel eens in een situatie waar we niet in willen zitten. Je zou het liefst direct &...

Lees meer Meer nieuws
Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Geplaatst op: 2019-11-27

Maagzuur is een spijsverteringssap wat in de maag gevormd wordt door maagwandklieren. Het bestaat onder andere uit zoutzuur. Maagzuur heeft een aantal functies, namelijk: het breekt v...

Lees meer Meer nieuws
 • Na een week kon ik al verschil merken doordat ik me fitter voelde, meer energie had maar ook voelde ik me meer ontspannen.

  Wilma
 • Toen ik ben begonnen merkte ik al snel verschil.. werd een stuk rustiger in mijn hoofd, minder piekeren, duizeligheid nam af..

  Tineke van den Brand
 • Op advies van Marinda zijn wij gestart met visolie en multivitamines. En jeetje, wat voelen wij ons goed!

  Familie Visser
Wilma Tineke van den Brand Familie Visser

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.