De geneeskracht van saffraan.

Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Een kilo saffraan kost ongeveer net zo veel als een kilo goud, vandaar ook de bijnaam 'het rode goud'.
Saffraan bestaat uit de rode stampers van de saffraankrokus. Iedere krokus heeft 3 stampers, welke handmatig geplukt worden. Elke stamper bestaat uit een stempel, het bovenste gedeelte en een stijl, het onderste gedeelte. Voor 1 kilo saffraan zijn 150.000 bloemen nodig!
Saffraan heeft een bittere smaak en ruikt een beetje naar honing.
Saffraan is te koop in poedervorm, supplement (saffraan extract) en de stampers of 'draadjes'.

Waar wordt het voor gebruikt?
Saffraan wordt al meer dan 4000 jaar vooral in de Oosterse keuken gebruikt in sauzen, rijstgerechten, visgerechten, brooddeeg, desserts, melk en om gerechten te kleuren. 
1 stamper is genoeg om een liter water diepgeel te kleuren waar vervolgens de rijst in gekookt wordt.
Als de 'draadjes' als specerij gebruikt worden, worden ze eerst geweekt in een warme vloeistof zodat ze hun voedingsstoffen beter afgeven.

In de Nederlandse keuken wordt saffraan steeds vaker gebruikt. Ook zit het in drop en wordt er thee van gezet.

Het gebruik van saffraan in de geneeskunde.
Saffraan wordt al eeuwenlang in de Oosterse geneeskunde gebruikt omdat het boordevol vitaminen, mineralen en de carotenoïden crocetine, crocine, picrocrocine en safranal zit. Deze carotenoïden zijn de belangrijke medicinale stoffen die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidseffecten. Ze werken als sterke antioxidanten en beschermen onze cellen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat saffraan:

  • een positieve invloed heeft op depressie en onze stemming

  • onze hersencellen en zenuwcellen beschermt

  • ontstekingsremmend werkt

  • bijdraagt aan gewichtsverlies en onze spijsvertering bevorderd

  • kankercellen vernietigd of ze gevoeliger maakt voor chemotherapie

  • menstruele klachten en PMS vermindert (zowel het eten als het ruiken van saffraan)

  • zorgt voor een beter geheugen

  • een positief effect heeft op onze ogen

  • galstenen tegengaat

  • libido verhogend werkt en impotentie tegengaat

  • aderverkalking tegengaat en ons bloed soepeler laat stromen

  • hart- en vaatziekten helpt voorkomen

  • cholesterol verlagend werkt

  • een positief effect heeft op ons bloedsuikerniveau

  • onze leverfunctie ondersteunt

  • ons immuunsysteem versterkt

  • een positief effect heeft op ADHD

  • insulineresistentie vermindert

Bij deze onderzoeken werd vrijwel altijd gebruik gemaakt van een supplement met de gangbare dosis van 30 mg saffraan extract, afhankelijk van lichaamsgewicht.

Omdat saffraan zo duur is wordt er nogal mee gesjoemeld. Er wordt soms kurkuma of saffloer gebruikt of toegevoegd, welke beide ook bekend staan om hun gele kleur.
De kwaliteit van de saffraan 'draadjes' wordt bepaald door de kleur en de mate waarin de stof crocine aanwezig is. Hoe roder de stampers, hoe beter de kwaliteit.

Er zijn 3 verschillende klassen voor saffraan.

Categorie I – crocine waarde groter dan 190

Categorie II – crocine waarde tussen de 150 en 190

Categorie III – crocine waarde tussen de 100 en 150

Wil je het dus gebruiken, ga dan op zoek naar een goede kwaliteit.
De beste saffraan is afkomstig uit Iran, Spanje en Kashmir en vind je veelal niet in de supermarkt.

Iran levert 80% van alle saffraan die wereldwijd geconsumeerd wordt en verdeeld het in 4 categorieën, te weten:

  • Sargol, alleen de bovenste uiteinden van de stampers, de stempels, sterkste variant en hoogste kwaliteit

  • Pushal of pushali, de stempels en een stukje van de gele stijlen

  • Bos-saffraan, de stempels en een groot deel van de gele stijlen. Vaak gepresenteerd in een 'bosje'.

  • Konge, alleen de gele stijlen. Dit geeft aroma maar weinig tot geen kleuring.

Spanje verdeeld zijn saffraan in 5 categorieën (van sterk naar steeds mindere kwaliteit) te weten: Coupe, Mancha, Rio, Standaard en Siërra-saffraan.

Het zal niet snel voorkomen dat men te veel saffraan binnenkrijgt. Het advies is, niet meer dan 1.5 gram per dag te gebruiken. Meer dan 5 gram zou voor inwendige bloedingen kunnen zorgen en meer dan 20 gram zou dodelijk kunnen zijn.

Saffraan is ook als supplement te koop en ook hier wordt op grote schaal mee gefraudeerd.

Wil je hier meer over weten over goede saffraan of een goed supplement? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op of maak een afspraak.

Contact

Bewust Sano
Dr. B. Hornstrasingel 49
9251AG Burgum

06-37346230
De geneeskracht van saffraan.

De geneeskracht van saffraan.

Geplaatst op: 2019-11-04

Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Een kilo saffraan kost ongeveer net zo veel als een kilo goud, vandaar ook de bijnaam 'het rode goud'. Saffraan bestaat uit de rode stampers van de sa...

Lees meer Meer nieuws
Knoflook, een natuurlijk antibioticum.

Knoflook, een natuurlijk antibioticum.

Geplaatst op: 2019-11-04

Al sinds mensenheugenis wordt knoflook gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking. De Egyptenaren schreven er al over en noemden het 'het witte goud'. Knoflook bevat de vitamines A, B1, B3, B5, ...

Lees meer Meer nieuws
  • Na een week kon ik al verschil merken doordat ik me fitter voelde, meer energie had maar ook voelde ik me meer ontspannen.

    Wilma
  • Toen ik ben begonnen merkte ik al snel verschil.. werd een stuk rustiger in mijn hoofd, minder piekeren, duizeligheid nam af..

    Tineke van den Brand
  • Op advies van Marinda zijn wij gestart met visolie en multivitamines. En jeetje, wat voelen wij ons goed!

    Familie Visser
Wilma Tineke van den Brand Familie Visser

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.