Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Maagzuur is een spijsverteringssap wat in de maag gevormd wordt door maagwandklieren. Het bestaat onder andere uit zoutzuur.
Maagzuur heeft een aantal functies, namelijk:

 • het breekt voedsel af in kleinere deeltjes

 • het maakt een begin met de vertering vetten en eiwitten

 • het vernietigt bacteriën en schimmels

Voeding blijft ongeveer 3 uren in de maag en wordt daarna in kleine beetjes doorgeven aan de dunne darm, mits er voldoende maagzuur aanwezig is.
Brandend maagzuur, en het daarbij behorende nare gevoel, ontstaat wanneer er maagzuur in de slokdarm terecht komt. Om onze maag te beschermen tegen het zuur is de maagwand bedekt met een dikke slijmlaag. Onze slokdarm heeft deze slijmlaag niet.

Oorzaken van brandend maagzuur zijn onder andere:

 • een slecht werkende slokdarmkringspier, de afsluiting tussen slokdarm en maag

 • te veel druk op de maag door bijvoorbeeld zwangerschap, te strakke kleding of overgewicht

 • eetgewoonten, zoals sterk gekruid eten, frisdrank, alcohol, koffie, suikers en vet eten.

 • een ongezonde leefstijl, zoals roken, overeten, eten vlak voordat je gaat slapen, medicijnen en stress.

 • een tekort aan maagzuur

In Nederland krijgen gemiddeld 2 miljoen mensen regelmatig maagzuurremmers voorschreven om de symptomen van brandend maagzuur te bestrijden. Maagzuurremmers zijn ook verkrijgbaar bij apotheek en drogist, dus het daadwerkelijke aantal gebruikers ligt veel hoger.

Er worden steeds meer bijwerkingen bekend. Dat is logisch natuurlijk want met het slikken van maagzuurremmers verstoor je het spijsverteringsproces. Hierdoor kan het zijn dat voedsel nog niet voldoende verteerd is om doorgegeven te worden aan de dunne darm. Ook worden bacteriën niet afdoende vernietigt en kunnen vitamines en mineralen niet opgenomen worden.
Verder kunnen er nog bijwerkingen zijn als: hoofdpijn, misselijkheid, diarree, buikpijn of een opgeblazen gevoel.

Maagzuurremmers maken maagzuur minder zuur.
Minder zuur maagzuur heeft gevolgen voor het splitsen van lange eiwit ketens (die niet door het lichaam opgenomen kunnen worden) in kortere ketens of losse aminozuren (aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten).
Het menselijk lichaam bestaat voor 20 procent uit eiwitten (proteïne). Ze spelen een belangrijke rol in bijna alle biologische processen. Eiwitten, en dus aminozuren, geven onze cellen structuur, maar zijn ook voor het vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen van cruciaal belang. Aminozuren beïnvloeden de functies van organen, klieren, pezen en aderen. Zij zijn essentieel bij wondgenezing en herstel van weefsel (vooral spieren, botten, huid en haren).

Ook voor de vertering van mineralen moet het maagzuur voldoende zuur zijn. Is dit niet het geval dan worden mineralen niet opgenomen en verlaten via het spijsverteringskanaal het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een calcium- of ijzertekort veroorzaken.

Verder maakt de maagwand geen glycoproteïne aan als het maagzuur minder zuur is. Dit is nodig om vitamine B12 aan zich te binden en te transporteren, waarna het (na verschillende processen in onze darmen) opgenomen kan worden.

De cellen die maagzuur produceren, produceren ook basen. Dit is de tegenhanger van zuren en ze worden alleen aangemaakt als er voldoende en zuur genoeg maagzuur aanwezig. Gebeurt dit niet dan zal ons voedsel te zuur in onze darmen terecht komen. Hierdoor krijg je buikpijn en diarree.

De gevolgen van langdurig brandend maagzuur.
Doordat de slokdarm langdurig bloot staat aan het zuur uit de maag kan de slokdarmwand beschadigen, waardoor hij gaat ontsteken. Ons immuunsysteem gaat aan de slag om deze ontsteking op te ruimen, maar bij langdurig brandend maagzuur zal dit er voor zorgen dat ons immuunsysteem overbelast raakt waardoor het ons niet goed meer kan beschermen.

Als onze slokdarm regelmatig en langdurig in aanraking komt met maagzuur, zal ons lichaam ons hiertegen proberen te beschermen door het slijmvlies van de slokdarm te veranderen in het taaiere slijmvlies van de maag. Dit kan een vernauwing veroorzaken waardoor voedsel niet soepel naar de maag vervoerd kan worden. Ook verhoogt het het risico op slokdarmkanker.
Door te weinig maagzuur of maagzuur wat niet zuur genoeg is worden bacteriën en schimmels niet afdoende gedood, waardoor een maagzweer kan ontstaan.

Langdurig brandend maagzuur kan ook zorgen voor keelpijn, heesheid, hoesten en zelfs astma en het aantasten van tandglazuur waardoor gebitsproblemen ontstaan.

Wat kun je doen om brandend maagzuur op een gezonde manier op te lossen?
Maagzuurremmers zijn net als veel andere medicijnen symptoombestrijders en doen niks aan de oorzaak van de kwaal. Doe je niks aan de oorzaak, dan zul je altijd de symptomen houden en moeten bestrijden...

Wat kun je het beste doen?

 • eet minder vet en niet te snel, kauw goed

 • vermijd alcohol, frisdrank, scherp gekruid eten en suikers

 • ga niet liggen na het eten of vlak voor het slapen gaan nog eten

 • eet gezond en vezelrijk om verstopping te voorkomen

 • drink tenminste 2 liter water per dag

 • probeer overgewicht kwijt te raken en draag geen te strakke kleding

 • probeer stress zo veel mogelijk te vermijden

 • probeer te stoppen met roken

 • drink thee van verse gember, dit stimuleert de spijsvertering.

 • voeg zuren toe aan je dagelijkse voedingspatroon, zoals water met een scheutje appelazijn of citroensap (drink dit met een rietje zodat het niet in aanraking komt met je gebit) of gefermenteerde groente zoals zuurkool

 • eet voeding met betaïne, zoals spinazie, broccoli, rode bieten of vis. Betaïne kan helpen meer maagzuur te produceren.

 • probeer zo veel mogelijk pijnstillers (ibuprofen, diclofenac, aspirines, naproxen, oxycodon) te vermijden. Paracetamol mag wel.

Iedereen is anders en reageert anders op bepaalde voedingsstoffen. Heb jij last van brandend maagzuur? Probeer dan eens voedingspatroon speciaal voor jou samengesteld.

Slik je maagzuurremmers en wil je daar van af? Ik help je graag om uit te zoeken waar jouw klachten vandaan komen. Samen kunnen we kijken welke voeding jouw 'trigger' is en wat je eventueel in leefstijl kunt veranderen. Stop in ieder geval nooit zo maar met medicijnen, maar overleg altijd met een zorgprofessional!
Neem geheel vrijblijvend contact op via nummer 0637 346 230 of via mail info@bewustsano.nl

Contact

Bewust Sano
Dr. B. Hornstrasingel 49
9251AG Burgum

06-37346230
De gevolgen van langdurige of chronische stress.

De gevolgen van langdurige of chronische stress.

Geplaatst op: 2020-01-03

Of het nu gaat om een conflict met familie of vrienden of een vervelende baas of collega, we belanden allemaal wel eens in een situatie waar we niet in willen zitten. Je zou het liefst direct &...

Lees meer Meer nieuws
Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Geplaatst op: 2019-11-27

Maagzuur is een spijsverteringssap wat in de maag gevormd wordt door maagwandklieren. Het bestaat onder andere uit zoutzuur. Maagzuur heeft een aantal functies, namelijk: het breekt v...

Lees meer Meer nieuws
 • Na een week kon ik al verschil merken doordat ik me fitter voelde, meer energie had maar ook voelde ik me meer ontspannen.

  Wilma
 • Toen ik ben begonnen merkte ik al snel verschil.. werd een stuk rustiger in mijn hoofd, minder piekeren, duizeligheid nam af..

  Tineke van den Brand
 • Op advies van Marinda zijn wij gestart met visolie en multivitamines. En jeetje, wat voelen wij ons goed!

  Familie Visser
Wilma Tineke van den Brand Familie Visser

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.