Darmgezondheid

Je darmen zijn van groot belang voor een goede gezondheid

Je darmen worden ook wel je tweede hersenen genoemd, de werking tussen je darmen en je hersenen is erg groot.

Het komt je waarschijnlijk wel bekend voor als je aan een moment met spanningen terugdenkt, je kunt dan vaak regelmatig naar het toilet omdat de spanningen op je darmen slaan.

Zo beïnvloedt de gezondheid van je darmen meerdere processen in je lichaam.

Waarschijnlijk zijn er ook veel dingen waarvan je nog niet wist dat dit ook een relatie kan hebben met je darmgezonheid.

Een gezonde darmflora

In je darmen worden alle afvalstoffen uit je voeding afgevoerd, ook worden bijvoorbeeld onverteerbare vezels uit je spijsvertering gebruikt als voeding voor de goede bacteriën. Er leven enorm veel verschillende soorten bacteriën, zowel goede als slechte. Het is van groot belang dat er voldoende goede bacteriën leven in je darmen omdat deze voor 70% zorgen voor je weerstand!

Wat je darmen je kunnen laten merken

Als je wilt weten of je problemen met je darmen hebt dan kun je dit in veel gevallen merken aan klachten van je stoelgang, je kunt regelmatig moeilijk je ontlasting kwijt, hebt regelmatig diarree of een opgeblazen gevoel. Ook de samenstelling van je ontlasting kan je veel vertellen over je darmgezondheid.

Maar ook overgewicht, allergieën, schimmelinfecties, luchtwegproblemen en zelfs depressies hebben vaak een relatie met je darmen. In je darmen worden ook veel processen op hormonaal gebied aangestuurd.

Ze bepalen daarom een groot deel van het functioneren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De invloed van medicatie op je darmwand

Het gebruik van antibiotica heeft een behoorlijk negatieve uitwerking op je darmflora.

Het doodt namelijk niet alleen de bacteriën waar je het middel voor gebruikt maar ook de goede bacteriën die in je darmen leven. En dat wil je nu juist niet, want zij zorgen voor het behoudt van een goede weerstand.

Het is daarom altijd aan te raden tijdens of na het gebruik van een antibioticakuur een probioticum te gebruiken om de goede bacteriën in je darm weer aan te vullen. Je kunt bij mij terecht voor een goed probioticum.

Zorg voor de juiste voeding

Bijvoorbeeld suikers, gluten en zuivel kunnen ervoor zorgen dat je darmflora verstoord   raakt.

Er kunnen hierdoor ontstekingsreacties in je darmen ontstaan die je darmweefsel aan kunnen tasten.  Dit is vaak met alle gevolgen van dien en kunnen zorgen voor veel problemen in het lichaam. Veel chronische klachten kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

Je kunt door goede voeding ervoor zorgen dat je de goede bacteriën in je darmen voedt en je darmwand herstelt.

Graag help ik je met advies voor goede voeding om de gezondheid van je darmflora te versterken!

 

Contact

Bewust Sano
Dr. B. Hornstrasingel 49
9251AG Burgum

06-37346230
De gevolgen van langdurige of chronische stress.

De gevolgen van langdurige of chronische stress.

Geplaatst op: 2020-01-03

Of het nu gaat om een conflict met familie of vrienden of een vervelende baas of collega, we belanden allemaal wel eens in een situatie waar we niet in willen zitten. Je zou het liefst direct &...

Lees meer Meer nieuws
Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Brandend maagzuur. Hoe los je het op een natuurlijke manier op?

Geplaatst op: 2019-11-27

Maagzuur is een spijsverteringssap wat in de maag gevormd wordt door maagwandklieren. Het bestaat onder andere uit zoutzuur. Maagzuur heeft een aantal functies, namelijk: het breekt v...

Lees meer Meer nieuws
  • Na een week kon ik al verschil merken doordat ik me fitter voelde, meer energie had maar ook voelde ik me meer ontspannen.

    Wilma
  • Toen ik ben begonnen merkte ik al snel verschil.. werd een stuk rustiger in mijn hoofd, minder piekeren, duizeligheid nam af..

    Tineke van den Brand
  • Op advies van Marinda zijn wij gestart met visolie en multivitamines. En jeetje, wat voelen wij ons goed!

    Familie Visser
Wilma Tineke van den Brand Familie Visser

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.